Guláš z kance
1 kg kančího maso, 1 kg cibule, 1 bobkový list, 2 ks nového koření, 5 ks pepře, 3 ks jalovce, sůl, olej nebo sádlo, 1 lžíce sladké papriky, 1/2 hrnku sladké smetany ke šlehání, 1-2 krajíčky chleba (ne čerstvého), 1 chilli paprička, 5 stroužků česneku, na kolečka krájená cibule a brusinky.
Pokrájenou cibulku osmahneme na sádle, přidáme kančí pokrájené maso a osmahneme, až se skoro připálí. Zasypeme sladkou paprikou, rozdrceným kořením a zalijeme vařící vodou. Vaříme do měkka. Zhruba v polovině vaření osolíme. Přidáme nahrubo pokrájené česneky, celou chilli papričku a krátce povaříme. Nakonec na struhadle nastrouháme chléb, aby se omáčka zahustila. Chléb rozvaříme a přidáme sladkou smetanu na zjemnění. Na talíři ozdobíme cibulí a doprostřed dáme lžičku brusinek.
Jako přílohu podáváme, rýži, chléb a knedlík.